2011. április 25.

Telefonálás

A telefonálás percdíjai irreálisan magasak, a vonalas telefonszám valamivel olcsóbb, kb. 80 forintos percdíjon fut, a mobil 105-120 forintoson, de ez intézménytől függ. Az elszállt díjakkal kapcsolatban az állampolgári jogok biztosa is panaszt emelt, különös tekintettel arra, hogy a védelemhez való jog sérül.


Mindezért a díjért a mobil minősége legtöbbször teljesen használhatatlan a lehallgató berendezések miatt. Újra és újra kell hívnia a bentlévőnek bízva abban, hogy egyszercsak jobb minőségűvé válik a hang. Állítólag a tárcsázásssal is vannak gondok: előfordul, hogy öt-tízszer kell bentről tárcsázni, mire egyáltalán kicseng a telefon. A vonalas számokon viszonylag stabil, jó minőségű a hang, vagyis érdemes már csak a minőség és az ár miatt is a vonalas  beszélgetésekre törekedni.

Arról, hogy melyik intézetben heti hány perc engedélyezett, az általuk kiadott tájékoztatóban lehet pontos információt szerezni. Nálunk heti háromszor 10 perc lehet, amibe eddig beletartozott a védővel történő beszélgetés is. Néhány hete változott a szabályzat, így a védőt már bármennyit lehet hívni, és az nem tartozik bele a heti időkeretbe.

Nekem személy szerint a heti háromszor tíz perc beszélgetés maga a paradicsom a havi egy beszélőhöz képest. Tíz percben senki nem kezd sztorizni, mi inkább technikai dolgokat egyeztetünk, sürgős dolgokat beszélünk meg, illetve olyan könnyed témák szoktak szóba kerülni, ami csak arról szól, hogy élvezzük egymás hangját, érdeklődését. A sztorizás márcsak azért sem megy, mert a levelezések időbeli csúszása miatt nem is érdemes belevágni a túlzott kérdezősködésbe. Simán lehet, hogy már úton a kérdésre az írásbeli válasz. A tíz perc megszakítható és lehet olyat, hogy egy részét A-val, másik részét B-vel beszéli le. Az idő vége előtt 30 mp-cel beleszól az automata jelezve az időt, aztán a végén szétkapcsol automatikusan a rendszer.

A telefondíjat pedig a hozzátartozó fizeti. A fogvatartott egy vonalkódos kártyát kap, aminek a segítségével a számára beutalt pénzt például el tudja költeni telefonálásra.

Nem is olyan evidens egy "kezdő hozzátartozónak", de a mobiltelefont letétbe helyezik, végülis teljesen logikus, a fogvatartott simán megváltoztathatná ügyének állását. Viszont a mobiltelefon csempészet és a benti feketekereskedelme a toplisták tetején van. A legkelendőbb árucikkek közé tartozik, pedig tiltott tárgy. Gyakran a hozzátartozók küldözgetik be a legleleményesebb módszerekkel elrejtve. Mindenki azt csinál, amit akar, én úgy vagyok vele, hogy nem rontom Ő helyzetét ilyen próbálkozásokkal.

Nincsenek megjegyzések: