2011. május 22.

Bevonuló felszerelés

Mi az, amire rögtön az elején szükség van? Elsőkézből, Tőle kaptam a feljegyzést, amit idézek és néhol a beszerzési tippekkel kiegészítem. Persze, más hozzátartozók tippjei is érdekesek lennének, mert gyakran olyan kritériumoknak kell megfelelni, ami miatt vagy nem találunk a piacon megfelelőt vagy csak iszonyatosan drágán. A kezdeti időkben, a fogdán és a befogadás utáni első hetekben ezek azok, amik igen jól jönnek:

  • Szatyor vagy málhazsák: a szatyor alatt a nagyméretű, vastag műanyag táskát értjük (van cippzáras változat is). Elfér benne szinte minden és jó hangosan zörög, ha valaki turkálna benne. Az aljára és a tetejére soha ne tegyünk semmit, ami értékes, mert könnyen lába kél. A katonai málhazsák azért jó, mert  hátra vethető, így szabad a kezünk és a fém bújtatókba lakatot is lehet fűzni. Lakatot mástól soha ne fogadj el! A pótkulccsal könnyű zsákmány lesz a holmi.
  • Néhány erős műanyag zacskó.
Ruházat:
  • Papucsból lehetőleg nem a síma talpú, mert a linoleumon, a műgyanta padlón és a vizes kövön nagyon csúszik.
  • Cipőből az évszaknak megfelelő. A sportcipő tőkéletes választás, csak ne legyen nagyon csillogós, feltűnő - hacsak nem egy küzdősport bajnok, de legalább is 2 méter és 130 kg-os melák lakozik benne. :)
  • Törülköző. Az elején elég egy darab, a lényeg, hogy ne legyen vastag, mert azt nem egyszerű kézzel mosni és nehezen is szárad.
  • Két váltás alsónemű, zokni, a többi ráér később.
  • Évszaknak megfelelő felsőruházat előzeteshez (letöltőn csak alsónemű lehet). Sajátból minél könnyebb és vékonyabb, annál jobb (nagyon praktikus pl. a polár).
  • Rövid gatya és póló edzéshez.
Tisztasági felszerelés:
    • Borotva, mert a bv-től kapott kétpengés semmire nem jó. Ehhez borotvakrém, amit jobb megszokni már az elején, mert hab nem mehet be, a gélt pedig kinyomják egy zacskóba a flakonból. Célszerű nem egyszer használatosat vinni, ha belefér, akkor a többször használatos jobb. A másodikhoz való pótpengék kevesebb helyet foglalnak és eleve tovább is kitartanak, mint ha minden havi csomagban kellene küldeni egy-egy egyszer használatosat.
    • Fogkefe és -tartó. Utóbbi nem létfontosságú, később pezsgőtablettás dobozból lehet sajátot készíteni. Ebből is van cserélhető fejű, amivel megint csak helyet lehet spórolni a havi csomagban, persze, ez a pénztárcán is jobban meglátszik.
    • Szappan és -tartó. Idővel tartót a bv-s műanyadobozból is lehet varázsolni. A dm-ekben kaphtó színtelen, illatmentes szappan olcsó és jó kézmosásra, tusoláshoz, de még mosásra is.
    • Tusfürdő és sampon, bár sokan ezt hírből sem ismerik...
    • Fésű, ami sok mindenre jó később.
    • Körömcsipesz, mert olló nem lehet. A csipeszről a reszelőt érdemes előre leszedni, mert azt biztosan nem engedik be.
    • Fülpálca, ami korántsem csak a fülre használható. 
    • Hónaljstift vagy dezodor, ami nem lehet alkoholos, se gázhajtásos.
    • Mosószer, ami kizárólag folyékony vagy paszta állagú lehet.
    • WC papír.
    Egyéb hasznos dolgok:
    • Pár doboz cigi, hogy legyen mivel "pótolni" a hiányzó felszereléseket. A legjobban a piros és az arany Marlboro megy, de a zacskós dohány is kiváló.
    • Istant kávé, ld. a cigis magyarázatot. Értékben alap a Nescafé Classic, aztán a Brasero és végül legjobb a Gold.
    • Műanyag evőeszközök, a bv-től kapottak az első használat után törnek szét. Strapabíró evőeszközt a túraboltokban, ahol van, Decathlon áruházakban lehet kapni.
    • Műanyag edények, erős hőálló műanyagból, vagyis olyat válasszunk, amire rá van írva, hogy mikrózni lehet. A száz forintos boltoktól kezdve számtalan helyen kapható. Célszerű olyat választani, aminek a tetejét lehet tányérnak is használni. Két min. 0,75 literes edény és legalább egy 2-3 literes zárható edény igen hasznosak.
    • Műanyag pohár, mert a bv-s poharat vagy elhagyod vagy ellopják vagy odaadod annak, aki szabadul, hogy legyen mit leadnia. Mint a seregben annó, rád htk-zák, ha nem adod le a végén.
    • Konzervnyitó: minél egyszerűbb, annál jobb. A profibb tekerősnél olyat érdemes választani, ami felnyitja a doboz tetejét és nem levágja az oldalánál fogva. Majd meglátod, miért...
    • Filteres tea (csak filteres lehet bontatlan csomagolásban, ami alatt azt értik, hogy a celofánnak is rajta kell lennie).
    • Gyógyhatású készítményt, gyógyszert, kontaktlencsét külön engedélyeztetnie kell a fogvatartottnak, ezért ezekkel várjunk.
    • Por formában semmi nem mehet be - se tisztálkodó, se tisztítószer, se élelmiszer.
    • Merülő forralóból max. 350 wattosat lehet beküldeni, amit pl. Pesten alig lehet egy-két helyen találni, mert ennél már csak nagyobb teljesítményűek vannak.
    • Toll, papír és postakész (prepaid) boríték. Bélyeg ritkán kapható spejzon és jobb, ha a fogvatartott nem szorul rá másokra ezen a téren. A postakész boríték csak a postákon kapható, eleve megfizeted a bélyeg árát is, amikor megveszed. Ha fontos , hogy ne kéthetes híreket kapjunk a másikról, akkor erősen javasolt az elsőbbségivel ellátott változat. Ez 115 forintba kerül.
    • Célszerű a "Jogszabályok" menüpontban felsorolt törvényeket és rendeleteket kinyomtatva bevinni: jó, ha a fogvatartott tisztában van jogaival és kötelezettségeivel. Persze, az intézet házirendjét is erősen javallt elolvasni.
    Amit nem érdemes az elején vinni, de később nagyon jól jön:
    • Kis rádió, ami nem digitális és a rádión kívül nem lehet más funkciója, pl. nem lehet ébresztős. Fülhallgató is legyen hozzá, ha nem akarjuk, hogy szerettünk a zárkatársak agyára menjen. Kizárólag elemes lehet, mert a fogvatartottak áramot ilyen célokra nem használhatnak.
    • Kizárólag elemes szakállnyíró v. hajvágó. Nem egyszerű rátalálni, mert mindenhol csak hálózatról vagy akkumulátorral működőt árulnak. A Philips-nek van állítólag elemes nyírógépe, illetve Mosonmagyaróváron van egy Wahl nevű gyár, ők szintén gyártanak elemes változatot.
    • Max. 37 cm képátmérőjű TV készülék, amit csak akkor érdemes beszerezni, ha a  zárkatársak közül senkinek nincs. Ha ugyanis van már valakinek a nevén, akkor be sem engedik. Ezt a Venyigére minden héten csütörtökön 11 és 12 között lehet bevinni személyesen.
    Ezeket, ha a fogvatartottnál vannak, az elején elveszik, letétezik, és amikor már megvan a befogadó intézmény, attól engedélyt kell kérni rájuk. Ezután bevizsgálják, azaz darabokra szedik ellenőrzés céljából, persze, aláíratnak egy papírt, hogy a fogvatartott tudomásul veszi, a garancia innentől nem érvényesíthető. Megesik, hogy úgy érkezik vissza, hogy már nem is működik, de ezt minden elektromos kütyünél végigcsinálják és csak utána kapja meg az illető használatra.

    Elsőre ez lenne a motyó tartalma. Persze, ez egy teljes lista, a valóságban úgyis az egyéni igények és a hozzátartozó pénztárcája dönti el, hogy mi minden kerül a csomagba vagy a bevitt induló felszerelésbe. Szóval, mielőtt bárki nekiállna támadni, hogy az adófizetők pénzén a fogvatartottak dőzsölnek, tisztázzuk, hogy vagy nem dőzsölnek, mert semmilyen fentiekhez hasonló felszerelést nem kapnak a hozzátartozótól vagy ha igen, akkor pedig zömében a hozzátartozók pénzén élnek.

    8 megjegyzés:

    Névtelen írta...

    Szia!

    Nagyon örülök, hogy valaki ilyen blogot ír. Ugyanabban a cipőben járunk édesanyámmal mint te. Sose gondoltuk, hogy ilyen helyre fogunk menni valaha is. Tegnap mégis túlestünk életünk első (és még reménykedünk, hogy utolsó) látogatásán...
    A listát kiegészíteném még a játékkal. Talán nem a kezdeti időszakban, de később jól jön, ha tudnak kicsit társasjátékozni, sakkozni, kártyázni. Élelmiszernek mindenképp küldjünk kolbászt, téliszalámit (+20 fokig elállót) meg pirosaranyat stb. A májkrémes kenyeret hamar megunják:(

    Pls find attached írta...

    Igen, ezek nagyon jó ötletek. Pont ilyen hozzászólások segítenek másokat a könnyebb eligazodásban. Reméljük a legjobbakat! :)

    chimakum írta...

    Szia, Köszönöm szépen, hogy létrehoztad ezt a blogot. Nagyon sokat segítettél nekem. Szeretnék én is hozzájárulni ahhoz, hogy az eligazodás könnyebben menjen másoknak. Én is hosszú utat jártam be eddig, pedig még csak "most" kezdődött :(. Az én szerettem a Venyigében van. Ott emelték a tv képátmérőjét 37-ről 42 cm-re és már lehet vékony txt-es a tv. Málhazsákot előzetesben lévőnek nem engedik, letétbe helyezik, így nincs lehetősége a kis motyóját elzárni. Merülő forralót én itt találtam Budapesten: trexpert.hu
    Üdv.

    Pls find attached írta...

    Kedves chimakum! Köszi a tippet, és igazán nincs mit, mármint a blogírás terén. Most egy kicsi leültem, mert rengeteg dolgom van, de nem hagyom abba, amint lesz időm, folytatom az újabb tippekkel. Addig viszont mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ossza meg az ötleteit, véleményét! :)

    icus írta...

    szia.az én társamat 10 én vitték el a biroságrol és nem tudok róla semmit.mikor kapok róla valami értesitést nem tudja valaki?

    Unknown írta...

    Ha cigizel,javaslom a pegazust.
    Dohányt nem igazán engednek be.
    Javaslom a műanyag dobozos nutellát!

    Unknown írta...

    Bevonulaskor lehet e vinni dohányt 3s ha igen mennyit ?

    Unknown írta...

    Sziasztok ,nekem az a velemenyem errol a blogrol ,hogy amit eddig leirtakban van ,az mind nagyon jo ,ám de van egy fajta javaslatom mellyel egesz magyarorszagnak is lehet teljesiteni ,s miert ne !?
    Hiszen sok fogva tartott van a nevelootthonban ,ez alltal arra gondoltam ,hogy ha a parancsnoknak is lenne nemi "esze" akkor tobbet kaszalna a borron javar s valamint a fogvatartottak javara is ,ezuton tobb munkat adnek en a fogva tartotaknak ,mert kutatasok szerint jobban dolgoznak mintva civil hetkoznapi emberek ,igazabol ha lenne akkora terulet ,hogy a fogvatartottaknak onnelatolag is ,pl(zoldsegek,novenyek valamint allatok )- tenyesztese igy ez alltal gazdagabba tenne a borton reszet ,s ez alltal jobba tenne vilagot .
    A fogva tarottak igy konyebben be illeszkednek a tarsadalomba ,munkat nekik !