2011. május 28.

Az Európai Fogvatartottak Gyerekeinek Hete

Június 1-8. között az EUROCHIPS nevű szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogvatartottak gyermekeinek jogait fokozottan kell védeni.

Create your own banner at mybannermaker.com!

Véletlenül találtam rá erre az oldalra, de rögtön megragadott. Annál is inkább, mert életem első beszélőjén, amit bárki máshoz hasonlóan végigbőgtem, sokkolt a látvány, hogy icipici cigány és nem cigány gyerekek állnak a sorban és várják, hogy bejussanak - ez esetben - apuhoz.
Üvöltve, krokodilkönnyekkel élik át a motozást. Egy ilyen sivár, rácsokkal agyonpakolt, lehangoló váróban mi keresnivalója van egy kisgyereknek? Egy ilyen korú "normális gyerek" a játszóházba jár tücsök táncra, meg a játszótérre. Az élet nagy eseményei otthon érik vagy az oviban, suliban. Azoknak a gyerekeknek, akikkel ott találkoztam a "nagy nap" - amikor láthatják apát - a börtönben van. Másznak át az elválasztón apa ölébe, ez nekik a játszótér. Én meg bele se merek gondolni, hogy egy gyerek, aki éveken át ilyen környezetben tölti a fontos napokat, vajon hogyan fog szocializálódni... Belenő a börtönbe, természetes közeg lesz számára. És ezek után csodálkozzak azon, amikor a második beszélő előtt sorakozva azt hallgatom mögöttem egy megtermett cigány asszonytól, hogy "Há' nekem ez olyan, mintha hazajárnék, jövök az én kis bandámhoz. Bent van a férjem, a bátyám..." - és folytatja még tovább a rokonok sorát. Ez a norma, és mielőtt rögtön nekiállnák anyázni a cigányokra, ez bizony nem attól függ. Bárki, aki ilyen közegben nő fel torzul.

Azóta is nap mint nap agyalok azon, hogy mi a jó megoldás. Ha a kint lévő szülő beviszi a gyereket, akkor legalább nem szakadnak el a családi kötelékek, viszont így a látogatóhelyiségből lesz a "játszótér".Úgy hallottam, van már olyan hely itthon is, de tőlünk nyugatabbra sok olyan intézet van, ahol egy játszószobát hoznak létre, így egy a gyerekek számára megszokott, normális közegben tudnak találkozni az egymástól távol élők.

Create your own banner at mybannermaker.com!


Az Európai Unió területén több mint 800.000 gyermek él a börtönök árnyékában. Magyarországon 16.500 embert tartanak fogva, több tízezer gyerek hozzátartozója ül börtönben. Ezek a gyerekek nem követtek el bűnt. Mégis büntetjük őket.

Az EUROCHP egy online petíciót indított, amellyel azt kívánják elérni, hogy a fogvatartott szülők gyermekeinek jogait fokozottan védjék. "A gyerekek számos nehézséggel küzdenek: kiközösítik, megbélyegzik őket, ha kiderül a valóság, szociálisan elszigetelődnek és problémák jelentkeznek a személyiségfejlődésük során is" - írja a szervezet. Olyan börtönreformokért küzdenek, amelyek jobb feltételeket biztosítanak a látogatások terén, ösztönzik a börtön személyzetének ilyen irányú továbbképzését és nemzeti monitoring rendszerek felállítását sürgetik az Unió területén, hogy ezeknek a gyerekeknek a jogai ne sérüljenek.

Itthon tavaly év végén hívta fel a nagyközönség figyelmét erre a súlyos problémára az a kezdeményezés, amelynek keretében az egri női börtön elítéltjei karácsonyi ajándékként mesét mondhattak a tőlük távol élő gyerekeiknek.

Az európai szervezet célja 5.000 aláírás összegyűjtése, amiből eddig 439 gyűlt össze. A cél elérését követően az Európai Parlamenthez nyújtanak be petíciót

ÍRD ALÁ A KÉRDŐÍVET ITT!

Nincsenek megjegyzések: