2011. május 31.

Segítség rácson innen és rácson túl

Több mint 17 ezer fogvatartott, 30-35 ezer hozzájuk tartozó kiskorú, a családtagokkal együtt százezer ember. Kell-e őket segíteni, ha igen, hogyan. Ezzel a kérdéssel is foglalkozott 2011. május 31-én, kedden a Napközben.

Van, ahol a látogathatók megpuszilhatják, megérintik egymást, van, ahol ez tilos. A Napközben keddi összeállításában fogvatartottak hozzátartozói beszéltek arról, mikor, hogyan, milyen körülmények között találkozhatnak szeretteikkel, mit élnek át a beszélőn, és milyen érzésekkel jönnek el egy-egy ilyen látogatás után. A műsor vendége, Mészáros Mercedes, a már 14 éve működő Váltó-sáv Alapítvány elnöke volt. A szervezet alapvetően a szabadulók újrakezdésének megkönnyítését tűzte ki célul, ám hamar rájöttek arra, hogy a hozzátartozóknak is igencsak szükségük van a segítségre.

Az alapítvány munkatársai egyrészt megpróbálnak tanácsokat adni gyakorlati, sokszor jogi kérdésekben, másrészt igyekeznek megkönnyíteni azt a súlyos élethelyzetet is, amit ilyenkor a hozzátartozók is átélnek. Ezeken az „üléseken” általában nem egyértelmű életvezetési tanácsokat adnak a hozzájuk fordulóknak, inkább igyekeznek meghallgatni és rávezetni a bajba jutottakat a megoldásra, és segítenek felkészülni a szabadulás utáni időszakra, a családi viszonyok rendezésére is, hiszen nagyon könnyű az út visszafele, ha otthon nincs minden rendben.

Az alapítvány egyébként most fogvatartottak munkáiból rendezett egy kiállítást, amely megtekinthető Budapesten, a Pál utca 2. szám alatt.

A műsor itt meghallgatható: mr1-Kossuth Rádió

2 megjegyzés:

Borton Labirintus írta...

Írtam neked egy e-mailt.
Ági

Jobbélet írta...

Az elítéltek után, leginkább a hozzátartozók tudják, mennyire kemény is a börtönélet. Angol mintára már itthon is elkezdődött a börtönrádió országos hálózattá tétele, ez a rádiós projekt megkönnyíti a börtönön belüli gyors információáramlást, ezenkívül sokkal elviselhetőbbé teszi a bent eltöltött időt. http://www.adjhangot.org/ Ezen az oldalon bővebben