2011. április 24.

Elfogás, előállítás

Megpróbálom összefoglalni azt, amit megtudtam arról, hogy mi történik valakivel, akit elkapnak rendőrök. Az elfogás helye leggyakrabban a tetthely vagy a lakóhely: ilyenkor a területileg illetékes rendőrségre viszik, majd a rendőrség fogdájába kerül az illető, ami a hallomások alapján egy rácsos lyuk. Ha a kiszálló rendőrök jófejek, akkor a hozzátartozó összepakolhat egy igen szerény csomagot, benne egy váltás ruha, cipő, alap tisztálkodószerek. Ne szalasszunk el rákérdezni a csomagküldési lehetőségre! Előállítják, ami legfeljebb 8 órán át tarthat, indokolt esetben ezt 4 órával meghosszabbíthatják. Ilyenkor semmilyen lehetőség nincs arra, hogy kapcsolatba lépjünk vele.


Ez idő alatt döntenek arról, hogy az illetőt elengedik vagy továbbra is fogvatartják. Utóbbi esetben születik egy ún. őrizetbe vételi határozat, aminek a záradékában az előállított embernek nyilatkoznia arról, hogy van-e gyereke, van-e felügyelet nélkül hagyott vagyontárgya, amiről a rendőröknek gondoskodnia kell. Ebben jelöli meg, hogy kit, melyik hozzátartozóját értesítse a rendőr, amit kötelesek megtenni. A nála lévő összes személyes tárgyat (igazolvány, telefon, bankkártya stb. stb.) letétbe helyezik.

Az is előfordul, hogy valaki behívót kap, azaz nem elkapják, hanem kötelező jelleggel, de magától kell bevonulnia, hogy letöltse büntetését. A kb. 16.000 börtönlakóhoz képest, állítólag 20.000-en vannak azok, akik behívót kaptak, de nem vonultak be.

A Gyorskocsiban igen "puritán" viszonyok vannak: Ő kétszemélyes zárkába került, ahol két fémvázas fapriccs volt, két nyitott, falra szerelt szekrény, két stoki és egy asztal. Se mosdó, se wc. Ha dolga akad az embernek időben kell szólnia, mert nem sietik el a wc-re szállítást. Minden nap van fürdés egy zuhanyzóban és egy óra séta, aminek a helyszíne egy kb. 10x10 méteres, 3 m magas falú, tetején rácsos lyuk. Orvosi vizsgálat, ahol rád se néznek, annyit kérdeznek, hogy "bántották?" Naná, hogy nem. Ezután adnak egy egészségügyi csomagot kb. 600 forint értékben, amelynek tartalma: 4 db wc papír, műanyag kés, villa, kanál és pohár, fogkefe, eldobható borotva, borotvakrém, szappan. Ezt szabaduláskor ki kell fizetni. A Markóban már nyolcas zárkák vannak, emeletes ágyakkal, olyan alapterületen, hogy még lapjával se lehet az ágyak között elférni! Fürdési lehetőség nem volt.

Nincsenek megjegyzések: